ΠΟΕΣΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ Η ΠΟΕΣΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ;

Συνάδελφοι,

Η ΠΟΕΣΥ, και την τελευταία τριετία, παρέμεινε, ουσιαστικά, σε κατάσταση αδράνειας αντί να παλέψει για λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου.

Ακόμα χειρότερα, οι κινήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. συμβασιούχοι της ΕΡΤ, "δομημένο ομόλογο" ΤΣΠΕΑΘ) υπονόμευσαν τις αναγκαίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, επιτρέποντας να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική επίθεση σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου.

 Παράλληλα, με τη στάση και την τακτική του Προέδρου και της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπονομεύτηκε η λειτουργία και ο ρόλος του Συντονιστικού των Σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

 Κάποιες περιφερειακές συσκέψεις με τις Ενώσεις μέλη της ΠΟΕΣΥ, ή συνεδριάσεις με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων -χρήσιμες κατά τα άλλα- δεν μπορούσαν να αλλάξουν και δεν άλλαξαν την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στα περιφερειακά ΜΜΕ.

 Θιασώτες μιας «συνδικαλιστικής» λογικής παρασκηνίων και διαδρόμων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, αλλά και των προηγούμενων που επίσης έμειναν στα χαρτιά, δεν προώθησε, ως όφειλε, τις θέσεις μας για το Ασφαλιστικό, δεν άλλαξε, ως όφειλε, το καταστατικό, δεν παρενέβη, ως όφειλε, στα μεγάλα ζητήματα διαπλοκής και καταπάτησης κάθε κανόνα Δεοντολογίας που αναδείχτηκαν.

 Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα, δεν μπόρεσαν να εκπονήσουν ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και γύρισαν την πλάτη σε κάθε σκέψη για αγωνιστικό προσανατολισμό του κλάδου, κλείνοντας το μάτι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

 Οι ευθύνες των παρατάξεων «Κίνηση Δημοσιογράφων» (Δ.Τσαλαπάτης), και «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» (Π.Σόμπολος) για την αναξιοπιστία της ΠΟΕΣΥ είναι βαρύτατες και δεν αποκρύπτονται από δημοσιοσχεσίτικες ανακοινώσεις.

 Μεγάλες είναι οι ευθύνες των παραπάνω παρατάξεων, αλλά και της Συσπείρωσης, και για την πολύμηνη καθυστέρηση στην εκλογή του Προεδρείου της ΠΟΕΣΥ καθώς, όλο αυτό το διάστημα, επιδίδονταν σε μικροκομματικά -μικροπαραταξιακά παιχνίδια, προσπαθώντας να μοιράσουν τις καρέκλες, ενώ επί της ουσίας συμφωνούν σε βασικές επιλογές και κυρίως στην αντίληψη για γραφειοκρατική ομοσπονδία, «άδειο πουκάμισο» για τους δημοσιογράφους και «κοστούμι».... κεντρικών επαφών για όποιους κάθε φορά έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ.

 Και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μαζί, για μικροπαραταξιακά οφέλη, αρνούνται την πρόταση της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας" για τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ ώστε η διοίκησή της να εκλέγεται , όπως ορίζει και ο Ν. 1264/82, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

 Συνάδελφοι,

 Η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία" με τους εκλεγμένους της: Γιάννη Ζαγγανά μέλος στο ΔΣ, Βαγγέλη Δεληπέτρο και Γιώργο Πενταράκη μέλη του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΣΥ, παρά τους ιδιαίτερα αρνητικούς συσχετισμούς, πρόβαλε ένα άλλο, αγωνιστικό, προσανατολισμό, τόσο στα πλαίσια του ΔΣ όσο και στα γενικά συμβούλια.

 Ένα παράδειγμα είναι η παρέμβαση στα ζητήματα των συμβασιούχων της ΕΡΤ όπου, κόντρα στις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης, παλέψαμε για τη στήριξη του αγώνα των συναδέλφων. Η πλειοψηφία του ΔΣ αποπροσανατόλιζε, περιορίζοντας το ζήτημα στην εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου και η «Συσπείρωση» αποπροσανατόλιζε παραπέμποντας το ζήτημα στα Ευρωενωσιακά διαβούλια. Ακόμα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, την κρίσιμη στιγμή, "πούλησε" τον αγώνα τους, αρνούμενη ουσιαστικά να μπει μπροστά (γνωστό είναι ότι καθυστέρησε σκόπιμα, ακόμα και να στείλει το εξώδικο εγκαίρως ώστε να καλύψει κινητοποίηση που είχε ήδη προκηρυχθεί, αλλά κρίθηκε από τα δικαστήρια ως καταχρηστική).

 Για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων (επιστροφή των κλεμμένων, όλων των κλεμμένων και του δομημένου του ΤΣΠΕΑΘ με κάλυψη της ζημιάς, κατάργηση των αντιασσφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων με βάση τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες μας κλπ), προβάλαμε την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Οι άλλες παρατάξεις, ουσιαστικά, περιόριζαν τις όποιες αντιδράσεις στα πλαίσια της συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου περιμένοντας τις εκάστοτε αποφάσεις των υπουργών...

 Η παρελκυστική τακτική τους αναδείχτηκε καθαρά το τελευταίο διάστημα με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου με διάφορες μεθοδεύσεις προσπαθούσαν να καναλιζάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, σε ανώδυνες κινητοποιήσεις συντεχνιακού χαρακτήρα και σε «τουφεκιές» για την τιμή των όπλων, στοχεύοντας στην εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων και το διαχωρισμό μας από τις άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Οι πρακτικές αυτές μας έφεραν και αντιμέτωπους με την κοινή γνώμη και έδωσαν τη δυνατότητα σε κάποιους να στιγματίσουν συνολικά τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Γι αυτό και πρέπει να καταδικαστούν αποφασιστικά.

 Τέλος, όσον αφορά την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, που κάθε τριετία αποφασίζεται... ομόφωνα, είμαστε οι μόνοι που επανειλημμένα και μέχρι τέλους, πιέσαμε να προχωρήσει. Όλες οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ που ακολούθησε τακτική κωλυσιεργίας με στόχο να μην τροποποιηθεί το αναχρονιστικό καταστατικό.

 Θεωρούμε ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έδινε ο ιδιαίτερα αρνητικός συσχετισμός στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, οι εκπρόσωποί της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας αγωνίστηκαν με συνέπεια για τα συμφέροντα του κλάδου, τιμώντας την ψήφο όλων όσοι μας εμπιστεύτηκαν.

 Συνάδελφοι

 Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

 Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ΠΟΕΣΥ που θα συντονίζει τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις όλων των δημοσιογράφων, σε όλη την Ελλάδα, που θα συνεργάζεται και θα προχωρά μαζί με όλα τα Σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων μας, στην κατεύθυνση του Συνδικάτου Τύπου.

 Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις που θα είναι παρούσες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διάφανες στις διαδικασίες, ενωτικές στη λειτουργία και ουσιαστικές στην παρέμβασή τους. Που θα επιδιώκουν διαρκώς τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων και θα ακούνε τη φωνή τους.

 Για αυτό αρνούμαστε την ΠΟΕΣΥ - μηχανισμό δημοσίων σχέσεων, την ΠΟΕΣΥ των παρασκηνίων και των διαδρόμων και τις λογικές που κυριάρχησαν όλα αυτά τα χρόνια. Λογικές που μας περιθωριοποιούν, μας απομονώνουν από τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και την κοινωνία και μας οδηγούν σε ήττες που τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν μπορούν να κρύψουν.

 Γι' αυτό λέμε όχι στις αντιλήψεις που στηρίζουν ή δεν αντιστέκονται ουσιαστικά στην αντεργατική -αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις επιλογές της εργοδοσίας.

 Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση. Γι' αυτό λέμε ναι στους αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών και τη διεκδίκηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Για να εμποδίσουμε την εφαρμογή και να καταργήσουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ αλλά και τα «αδελφάκια» του, τους νόμους Ρέππα και Σιούφα.

 Γι' αυτό λέμε ναι σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Σε συμβάσεις και παρεμβάσεις που θα αποδεικνύουν την έγνοια των σωματείων για τους ανέργους, θα αντιμάχονται τη λογική των «απασχολήσιμων» και της «ελαστικής εργασίας».

 Η επόμενη τριετία θα είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε παρόντες και δυνατοί.

  • Διεκδικούμε τα Σωματεία που χρειαζόμαστε.

  • Ανοίγουμε το δρόμο της αντεπίθεσης.

  • Ψηφίζουμε "Μαχόμενη Δημοσιογραφία".

Απρίλιος 2008