Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ε.Τ.Ι.Τ.Α."

Με αφορμή την αλλαγή στη σύνθεση της επιτροπής διαιτητών ΟΜΕΔ
και την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΤΙΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με ένα κείμενο γραμμένο επαγγελματικά, προφανώς από νομικούς, όπως και η ανακοίνωση της 10ης Φεβρουαρίου, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ μας ενημερώνει για την αλλαγή στη σύνθεση της επιτροπής διαιτητών του ΟΜΕΔ , που βάζει φρένο στην πολυαναμενόμενη από την πλειοψηφία διαιτητική απόφαση.

Αυτό το κείμενο στόχο έχει να καλύψει τις διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας αφού επιλέγει να κρατά στο περιθώριο τους εργαζόμενους τεχνικούς και να εξαντλεί τη "δράση" του στα νομικά μέσα.

Επιπλέον επιχειρεί να ρίξει ευθύνες μόνο στην σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αποκρύπτοντας ότι όλα τα κυβερνητικά σχήματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.α, μέχρι τώρα έχτισαν με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. αυτό το εμβληματικά αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι Παππά, Κατρούγκαλου, Αχτσίογλου-Βρούτση, νόμοι Λιβάνιου, Οικονόμου, Χατζηδάκη κλπ.) που διασφαλίζει διαχρονικά τα συμφέροντα των αφεντικών και των επιχειρηματικών Ομίλων.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα η πλειοψηφία του Δ.Σ. αντί να ενημερώνει, να οργανώνει να μαζικοποιεί, να μαχητικοποιεί τον αγώνα για τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων τεχνικών φρόντισε με επιμονή να καθησυχάζει τις ανησυχίες, ρίχνοντας κάπου-κάπου άσφαιρα πυρά, τακτική που οδήγησε σε κατρακύλα των μισθών και των δικαιωμάτων μας.

Την ίδια τακτική και τώρα, προφανώς για να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σαν εργαζόμενοι, σε άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή, πού σύντομα θα αποδειχθεί αυταπάτη.

Ούτε δύο μήνες λοιπόν δεν πέρασαν από τα πανηγύρια της πλειοψηφίας για τα "θετικά αποτελέσματα" της διαιτησίας και η πραγματικότητα ήρθε αμείλικτη για να διαψεύσει το αφήγημα της περί θετικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους τεχνικούς.

Με την τελευταία ανακοίνωση της η πλειοψηφία επιβεβαιώνει έμμεσα και αθέλητα, αυτό που η ΔΑΣ υποστηρίζει αταλάντευτα.

Οτι ο ΟΜΕΔ είναι άλλος ένας μηχανισμός του αστικού κράτους, ενός κράτους εχθρικού προς τον λαό, που λειτουργεί για τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Επίσης μέσα στο ίδιο το κείμενο γίνεται φανερό το αδιέξοδο που οδηγεί η προσήλωση στον ΟΜΕΔ όταν για παράδειγμα χαρακτηρίζει ¨Πύρρειες¨ και ¨Καδμείες¨ στην ουσία τους τις νίκες που επιτυγχάνονται μέσω αυτού, δηλαδή νίκες με καταστροφικό κόστος, με ευρύτερο όφελος όμως για το εργατικό κίνημα συνολικά, εννοώντας την κατοχύρωση μέσω του δεδικασμένου στο εφετείο του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, δηλαδή την προσφυγή σε έναν οργανισμό του οποίου τα αποτελέσματα είναι ¨νίκες¨ ¨Πύρρειες¨ και ¨Καδμείες¨.

Ετσι και ο ΟΜΕΔ φροντίζει προκειμένου να δικαιολογεί τον ρόλο του δείχνοντας ότι νοιάζεται για τους εργαζόμενους, ότι εξισορροπεί κάπως την κατάσταση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, δίνοντας αυξήσεις ψίχουλα, επιβάλλοντας όμως την εργασιακή ειρήνη και φυσικά, παίρνοντας μέτρα που να μη θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παρέχοντας ταυτόχρονα τόσο στους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και τις κυβερνήσεις που εποπτεύουν και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις τη σφραγίδα του υποτιθέμενου ανεξάρτητου και δίκαιου κριτή, ενώ παράλληλα στέλνουν το ψεύτικο μήνυμα στους εργαζόμενους ότι τα αιτήματά τους αφού αναμετρήθηκαν σ΄ένα σκληρό "μπρα ντε φερ" διαπραγμάτευσης δικαιώθηκαν σε κάποιο βαθμό.

Η θέση της ΔΑΣ για την υπογραφή ΣΣΕ και τον ΟΜΕΔ ήταν πάντα πάγια και ξεκάθαρη: Δίνουμε τη μάχη με τη διαμορφωμένη δική μας πρόταση για ΣΣΕ που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες μας. Η προσφυγή στον ΟΜΕΔ να γίνεται μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητες σε μια δοσμένη στιγμή του αγώνα δυσκολίες με την εργοδοσία και τότε με συζήτηση σε γενική συνέλευση θέτουμε την πρόταση για προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Η πλειοψηφία του ΔΣ προσέφυγε στον ΟΜΕΔ χωρίς να οργανώσει κινητοποιήσεις.

Μετά και από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται φανερό ότι μόνο ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας σε κάθε τόπο δουλειάς, στον κλάδο συνολικά , αγώνας από τα κάτω με τους εργαζόμενους ενεργούς μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Με συνελεύσεις παντού και με οργάνωση στο σωματείο μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ των συμφερόντων των εργαζόμενων, ώστε να δούμε καλύτερες ημέρες, με ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας.

Σε αυτή τη μάχη οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.