ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 8/10/2009 έπεσε στο τραπέζι πρόταση για τη συγκρότηση «αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου», δηλαδή πρόεδρος Σόμπολος και γραμματέας Νταβανέλος, αλλά με περιορισμένη θητεία και άρα περιορισμένη ευθύνη. Ναι, αυτό πρότειναν η «Συσπείρωση» και η «Ενότητα». Και ήταν συμφωνημένο από τους 8 στους 11 συμβούλους, αλλά τους την έκανε ο Σόμπολος, που αθέτησε τη συμφωνία. Μη βιαστεί κανείς να μας κατηγορήσει για σεναριολογία και συνωμοσιολογία.

Να, τι γράφει η «Ενότητα»:

«Πριν από 40 μέρες, στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Κουμπιάς είχε πει στην εφημερίδα "Κέρδος": Η Δημοσιογραφική Ενότητα θα φέρει στο τραπέζι πρόταση άρσης του αδιεξόδου, καλώντας στην άμεση συγκρότηση «αναλογικού - αντιπροσωπευτικού προεδρείου» συγκεκριμένης εξάμηνης βιωσιμότητας και δράσης, ώστε να μπορεί αφενός να λειτουργήσει τουλάχιστον στοιχειωδώς η ΕΣΗΕΑ και αφετέρου να μπορεί (το ΔΣ) να προκηρύξει εκλογές άμα τη λήξει του εξαμήνου... Η πρόταση δεν έφτασε τότε "στο τραπέζι", γιατί, όταν διατυπώθηκε εκτός Συμβουλίου σε εκπροσώπους άλλων παρατάξεων, υπήρξαν επιφυλάξεις.

Ετέθη την Πέμπτη, έπειτα από διαβούλευση και συμφωνία εκπροσώπων τριών παρατάξεων (με οκτώ έδρες συνολικά), που έγινε μετά τη διακοπείσα συνεδρίαση της Τετάρτης. Την πρόταση έθεσε και ο Μπάμπης Αγρολάμπος εκ μέρους της Συσπείρωσης, με τη διαφορά ότι ζητούσε εκλογές όχι σε έξι μήνες (που πρότεινε η Δημοσιογραφική Ενότητα), αλλά το πολύ σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, η πρόταση που θα έβγαζε την Ενωση από το αδιέξοδο δεν τελεσφόρησε, γιατί ο προεδρεύων και επικεφαλής των Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία Π. Σόμπολος έκανε πίσω σε όσα είχε συμφωνήσει την προηγουμένη, μη αποδεχόμενος τελικά τη συγκρότηση προεδρείου μ' αυτόν τον τρόπο».

Το γεγονός δε μας εκπλήσσει διόλου. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους συμφωνίες, στο πλαίσιο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.* Αλλωστε, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ορθότητας της θέσης της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» ότι η αδυναμία συγκρότησης προεδρείου οφείλεται μόνο στους προσωπικούς και παραταξιακούς διαγκωνισμούς για τα αξιώματα και για τον έλεγχο του μηχανισμού της Ενωσης, όλων αυτών που συναποτελούν τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε του νεοφιλελεύθερου, είτε του συναινετικού - συνδιαχειριστικού. Ολοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στο ΔΣ δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τη γενική γραμμή πλεύσης της ΕΣΗΕΑ.

Ομως, σε μια περίοδο που:

  • Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού» κόστους, δηλαδή μείωση ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.λπ. που σημαίνει καίριο χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, σαρωτικές ανατροπές στα συστήματα Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ.

  • Είναι γνωστό ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για θεσμοθέτηση πρόωρης συνταξιοδότησης δημοσιογράφων, για να αντικατασταθούν από νέους «ευέλικτους», ενώ οι μεγαλοεκδότες ζητούν τη μείωση του αγγελιόσημου κατά 50% και κάποιοι από αυτούς έχουν θέσει δημόσια θέμα «διαχείρισης του πόρου».

  • Οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προχωρά με γοργούς ρυθμούς, τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι στην κόψη του ξυραφιού, αναμένονται νέα κρούσματα μαζικών απολύσεων.

  • Πρέπει να διεκδικηθεί η ΣΣΕ στην ΕΡΤ που έχει λήξει από τις 31 Δεκέμβρη 2008 και ήδη έπρεπε να καταγγελθούν οι τρεις ΣΣΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) που λήγουν 31 Δεκέμβρη 2009 και να έχει αρχίσει η διεκδίκηση των νέων.

Ολοι αυτοί που συμφώνησαν και προτείνουν προεδρείο «περιορισμένης ευθύνης», αντικειμενικά, παίζουν το παιχνίδι κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»:

-- Εθεσε όλα αυτά τα ζητήματα στη συνεδρίαση του ΔΣ. Ζήτησε απαντήσεις από τους εισηγητές της πρότασης, αλλά ματαίως. Το μόνο επιχείρημα ήταν το «φοβερό αδιέξοδο».

-- Τους επισήμανε ότι είναι υποκρισία ολκής να συμφωνούν σε προεδρείο Σόμπολου - Νταβανέλου, που θα κληθεί υποχρεωτικά να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω - και, άρα, θα πρέπει να λειτουργεί επί της ουσίας - και οι ίδιοι να το αποδυναμώνουν, μετατρέποντάς το σε προεκλογικό «υπηρεσιακό».

-- Τους ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα του κλάδου δε λύνονται με εκλογές, αλλά με αγώνες και ότι η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συμμετάσχει σε εκλογές ανά πάσα στιγμή. Οτι δε θα τους εμποδίσει να συγκροτήσουν τέτοιο προεδρείο, αλλά την ευθύνη για όλες τις συνέπειες σε βάρος του κλάδου θα την φέρουν οι ίδιοι**.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά:

Την ευθύνη για την εικόνα διάλυσης της ΕΣΗΕΑ φέρουν στο ακέραιο οι κυρίαρχες παρατάξεις.

  • «Δημοσιογράφοι», ΚΕΔ και «Ενότητα» δεν είναι ίδιες παρατάξεις, αλλά δε διαφωνούν στην ουσία, στο κύριο. Αυτό αποδεικνύουν οι θέσεις τους, οι προτάσεις τους, αλλά και η πρακτική τους.

  • Η «Συσπείρωση», στο όνομα δήθεν της ενότητας των δημοσιογράφων, συνδιαμορφώνει αποφάσεις με τους εργοδοτικούς. Γι' αυτό στο παρελθόν επεδίωκε συμμαχικό προεδρείο με την ΚΕΔ, ενώ τώρα εμφανίζεται ως μπλοκ με την «Ενότητα». Το μάρκετινγκ αγωνιστικότητας δεν μπορεί να κρύψει αυτήν την αλήθεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οποιο προεδρείο, με όποιον τρόπο και αν εκλεγεί, δυστυχώς αυτήν την πραγματικότητα θα εκφράζει.

Μας θέλουν συνένοχους.

Τους ενοχλεί η καθαρή μας στάση. Οτι σταθερά και επίμονα, μέσα και έξω από το ΔΣ, αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Οτι ξεσκεπάζουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλεύουμε για την πραγματική και με ουσιαστικό περιεχόμενο και στόχους αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων μισθωτών δημοσιογράφων, των ανέργων, των μπλοκάκηδων.

Τους ενοχλεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχουμε στις σφιχταγκαλιασμένες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ πλειοψηφίες, οι οποίες - δυστυχώς - διαμορφώνονται από τις αρχαιρεσίες. Που, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται βασικά με δύο φαινομενικώς διαφορετικά μπλοκ δυνάμεων, πασχίζουν για το πώς θα διαχειριστούν έτσι την πραγματικότητα, ώστε να γίνεται καλά η δουλειά των αφεντικών.

Τους ενοχλεί ότι σταθερά και επίμονα επιδιώκουμε σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα, ο πρώτος λόγος να ανήκει στη βάση, στους δημοσιογράφους, με συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες.

Τους ενοχλεί ότι προβάλλουμε συνολικό πλαίσιο αιτημάτων, που δεν περιορίζεται μόνο στα «συντεχνιακά», αλλά αγκαλιάζει όλη τη ζωή και δραστηριότητα του εργαζόμενου.

Τους ενοχλεί ότι ξεσκεπάζουμε την ψευτοενότητά τους, που δένει όλο και πιο πολύ τα χέρια των εργαζόμενων δημοσιογράφων και τους οδηγεί στην αναζήτηση «εργολάβων» που θα τους λύσουν τα προβλήματα. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την ενότητα που ενισχύει τους αγώνες τους. Που θα τονώνει την εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, ότι θα είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές στην πάλη ενάντια στην εργοδοσία και τους εκφραστές της. Που έχει καθαρό ποιοι είναι οι αντίπαλοι και οι εχθροί μας. Ενότητα, που δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την εργοδοσία. Ενότητα, που δεν κάνει βήμα πίσω από κατακτήσεις. Ενότητα, που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Με αυτήν την καθαρή στάση θα συνεχίσουμε. Είτε γίνει «προεδρείο περιορισμένης ευθύνης», είτε όχι. Είτε γίνουν εκλογές αύριο, είτε Γενάρη - Φλεβάρη, όπως πρότεινε η «Συσπείρωση», είτε Μάρτη, όπως πρότεινε η «Ενότητα», ή όποτε θελήσουν και συμφωνήσουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι σταματήσουμε να έχουμε αυταπάτες για το νέο ΔΣ, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από «συμφωνίες» ανάμεσα στις παρατάξεις του ΔΣ. Τίποτα θετικό δεν πρόκειται να έρθει χωρίς τον αγώνα μας. Ο μόνος δρόμος είναι η ενεργός συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων και η μαχητική αγωνιστική στάση γύρω από το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που υπερασπίζονται η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» και το ΠΑΜΕ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» δεν υπόσχεται εύκολες και γρήγορες λύσεις.

Στο βαθμό που ενισχύεται η ταξική μας ενότητα, στο βαθμό που ενισχύεται η αποφασιστικότητά μας, στο βαθμό που συνειδητοποιούμε την ανάγκη της σταθερής και μακρόχρονης οργανωμένης δράσης, στο βαθμό που αφήνουμε στην άκρη αυταπάτες (και βάζουμε στην άκρη αυτούς που τις σπέρνουν) μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.

Αθήνα 9 Οκτώβρη 2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

*Το 2005, η συγκρότηση του προεδρείου έγινε δυνατή, όταν η «Συσπείρωση», αν και πρώτη δύναμη, πρόσφερε τη θέση του προέδρου στον Π. Σόμπολο. Για μερικούς μήνες «συνδιαμόρφωναν» (σ.σ. έτσι αναφέρεται στα πρακτικά) προτάσεις και συναποφάσιζαν στο ΔΣ, μέχρι που τα έσπασαν.

**Κάποιοι «ανώνυμοι», που λιβελογραφούν στο διαδίκτυο, έσπευσαν να κατηγορήσουν τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ότι μαζί με τους «Δημοσιογράφους» και την ΚΕΔ απέρριψε την πρόταση. Το αντι-ΚΚΕ πάθος τους τους οδηγεί στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στη συκοφαντία και τις ύβρεις.