Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, αλλά το ΔΣ δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.
Οταν:
Το Ασφαλιστικό άνοιξε. Κυβέρνηση και εργοδοσία προωθούν ανενόχλητοι τις επιλογές τους στη διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ, με στόχο το κουκούλωμα του σκανδάλου και περισσότερο τζογάρισμα των αποθεματικών.
Στην ΕΡΤ δεν έχει γίνει το παραμικρό για τη ΣΣΕ του ...2007!
Οι απολύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ «αναπροσαρμόζουν» προς τα κάτω τις αμοιβές για Σαββατοκύριακα. Στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» «δένουν χειροπόδαρα» τους συναδέλφους με ατομικές συμβάσεις. Προβλήματα σε ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ και SPORTIME, ΕΞΠΡΕΣ, ΠΛΑΝΕΤ κ.λπ. κ.λπ.
Ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Οι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» κινούνται σταθερά στη γραμμή «πρόεδρος ο Σόμπολος ή χάος». Αυτό δηλώνει η εκβιαστική στάση «εφόσον δεν δέχονται αναλογικό - αντιπροσωπευτικό, να συγκροτηθεί Προεδρείο μόνο από τις τρεις άλλες παρατάξεις, χωρίς τη δική μας συμμετοχή». Η προσφορά τους στο ΔΣ περνάει μόνο και αποκλειστικά από τη θέση του προέδρου... Oπως το 2005, που ως 2η δύναμη, «πέτυχαν» να πάρουν την 1η θέση στο προεδρείο, όπως επιδίωκαν μετά μανίας. Τώρα τους βολεύει το αντιπροσωπευτικό - αναλογικό (που δε δέχονταν το 2005, μέχρι να εξασφαλίσουν την προεδρία), γιατί έτσι γίνεται πρόεδρος ο Π. Σόμπολος και γνωρίζουν καλά ότι ο υπάρχων συσχετισμός στο ΔΣ εγγυάται τη διατήρηση του κατεστημένου στην ΕΣΗΕΑ.
Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», που στην προηγούμενη θητεία είχε αγαστή συνεργασία με τους «Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία», δεν συγκροτεί συμμαχικό προεδρείο μαζί τους. Οχι για λόγους ουσίας, αλλά γιατί επιδιώκει να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέρια, μέσω της συμμετοχής όλων των παρατάξεων στο προεδρείο. Γνωρίζει, επίσης, καλά ότι ο υπάρχων συσχετισμός στο ΔΣ εγγυάται τη διατήρηση του κατεστημένου. Αλλωστε, το 2005 με τα περί «ενωτικού και λειτουργικού» που έθετε ως όρους, αρνήθηκε να ψηφίσει στη συγκρότηση του προεδρείου, παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκε τη θέση του Α΄ αντιπροέδρου.
Η «Συσπείρωση», που το 2005 ως 1η δύναμη επιδίωκε το αντιπροσωπευτικό, τώρα το αρνείται γιατί θα είναι «ψευδεπίγραφο» και «άλλοθι και μεταμφίεση της συγκυβέρνησης του κ. Σόμπολου και του κ. Τσαλαπάτη». Προφανώς, βασίζει την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι «Δημοσιογράφοι» και ΚΕΔ διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 6 εδρών. Εσπευσε, όμως, ταυτόχρονα να δηλώσει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαμόρφωση προεδρείου στην ελάχιστη βάση της ανεξαρτησίας και αντιπαλότητας απέναντι στην κυβέρνηση, το κυβερνητικό κόμμα και τους εργοδότες». Δηλαδή, με άλλα λόγια, «συμμαχικό» προεδρείο «Συσπείρωσης» - ΚΕΔ με άλλοθι τη συμμετοχή της «Μαχόμενης»! Το πώς - και κάτω από ποιες προϋποθέσεις - είναι δυνατόν από «συγκυβερνήτες» σε ένα προεδρείο «εξαρτημένο από την κυβερνητική κηδεμονία και τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις» οι δύο της ΚΕΔ να κάνουν στροφή 180 μοιρών, δεν απασχολεί καν τη «Συσπείρωση».
Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» από την 1η συνεδρίαση ξεκαθάρισε (όπως και το 2005) ότι ο αρνητικός - για τα συμφέροντα της πλειονότητας των δημοσιογράφων - συσχετισμός δυνάμεων στο ΔΣ, κάνει αδύνατη τη συμμετοχή της σε προγραμματικό - συμμαχικό προεδρείο. Ούτε με τους «Δημοσιογράφους», ούτε με την ΚΕΔ, ούτε με τη «Συσπείρωση». Και στηρίξαμε με επιχειρήματα αυτήν την απόφασή μας. Αλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι το αντιδημοκρατικό - αντιδραστικό καταστατικό της ΕΣΗΕΑ επιβάλλει όλες οι αποφάσεις να περνάνε από τη μέγγενη του ΔΣ και μόνο. Γενικές συνελεύσεις δεν μπορούν να γίνονται, το Μικτό δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα, και οι όποιες συνελεύσεις καταφέρνουν να γίνουν στα «μαγαζιά», στη συνέχεια υπονομεύονται ή και ματαιώνονται από τις αποφάσεις του ΔΣ. Γιατί εκεί οι πλειοψηφίες βγάζουν τη φιλεργατική μάσκα. Και ο συσχετισμός 4-3-2-2 δεν αφήνει περιθώρια.
Από την πρώτη στιγμή, καλέσαμε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ να συγκροτήσουν το προεδρείο. Δεν το έκαναν.
Μετά από ένα μήνα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 10ης Ιούλη, αφού υπογραμμίσαμε ότι η αδυναμία συγκρότησης είναι φαινομενική και όχι πραγματική, καθώς οι πραγματικές συμμαχίες δεν εμφανίζονται στο φως, λόγω πολιτικών, μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών, δηλώσαμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους, ότι για να λειτουργήσει το ΔΣ αποδεχόμαστε ως έσχατη λύση τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού - αναλογικού. Οτι, δηλαδή, η κάθε παράταξη, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς, αναλαμβάνει, όχι θέση - καρέκλα, αλλά την ευθύνη που της αναλογεί με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Μπορεί να διαφωνούμε με τις επιλογές της πλειονότητας των συναδέλφων στις εκλογές, αλλά τις σεβόμαστε.
Χωρίς σκοπιμότητες και προσαρμογές της στιγμής, τηρήσαμε την ίδια στάση αρχών, όπως το 2005 και το 2003, όταν η κατάταξη των παρατάξεων ήταν διαφορετική.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με το δεδομένο συσχετισμό, είτε προγραμματικό - συμμαχικό, είτε αντιπροσωπευτικό - αναλογικό, το προεδρείο θα είναι αντιδραστικό.
Τη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» ποτέ δεν την ενδιέφερε και δεν την ενδιαφέρει, καμία διανομή θέσεων - καρεκλών.
Στόχος της είναι ο πραγματικός αγωνιστικός προσανατολισμός της ΕΣΗΕΑ. Η ουσιαστική μαζικοποίησή της. Η μετατροπή της από γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό όργανο που συμβιβάζεται και στηρίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών και την πολιτική της εκαστοτε (είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ) κυβέρνησης, σε πραγματική «ένωση» των συντακτών, εκφραστή των συμφερόντων τους, οργανωτή των αγωνιστικών διεκδικήσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή, σταθερά και με συνέπεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και κυρίως έξω από το ΔΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι τρεις παρατάξεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση και τη διάλυση.
Καλούμε όλα τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου, όλους τους συναδέλφους, να αντιδράσουν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
Αθήνα 4 Οκτώβρη 2007
«ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»
ΥΓ: Κάποιοισπρώχνουν τα πράγματα προς εκλογές. Αλλοι σκέπτονται ότι μπορούν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, οπότε θα «κλειδώσουν» τη θέση του προέδρου. Αλλοι, ότι ίσως πάρουν ρεβάνς.
Ως «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» ξεκαθαρίσαμε στο ΔΣ ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να ξανακριθούμε από τους συναδέλφους οποιαδήποτε στιγμή. Επισημάναμε, όμως, ότι θα είναι αρνητικό για τον κλάδο και τα συμφέροντά του, να μπει η ΕΣΗΕΑ σε προεκλογική περίοδο αυτήν την εποχή. Πολύ περισσότερο που κάποιοι κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο, ακόμη και για προσφυγές στα δικαστήρια και διορισμούςδιοικήσεων.