ΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ «ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΟΜΟΛΟΓΑ

 Τρία σοβαρά θέματα συζήτησε την Πέμπτη 12 Απρίλη το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αλλά οι αποφάσεις που πάρθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αλλά - όπως πάντα - έχουν τη σφραγίδα του συμβιβασμού με όσα σε βάρος των εργαζομένων πράττουν εργοδότες και κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο με τα αμαρτωλά «δομημένα» ομόλογα ύψους 130 εκατ. ευρώ, που έχει «τζογάρει» η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ ξανασυζητήθηκε.

Οι παρατάξεις του δικομματισμού («Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», «Αδέσμευτοι» και «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων») επέμεναν στην... πρόσληψη ξένου οίκου κύρους που θα εκτιμήσει το ομόλογο και την πορεία που ακολούθησε και με βάση το πόρισμά του να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα. Και να δημιουργηθεί επιτροπή καθηγητών που θα συμβουλεύει για «καλύτερες και ασφαλέστερες επενδύσεις».

Η «Συσπείρωση» στην πρότασή της αρκέστηκε για άλλη μια φορά στο αίτημα για επιστροφή από την κυβέρνηση των χρημάτων, μαζί με τους τόκους και στην απαίτηση για παραίτηση του προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνου. Μάλιστα εξέφρασε τη... χαρά της γιατί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος «υιοθέτησε την πρότασή της» και ζήτησε και αυτός την παραίτηση. Για την ουσία του προβλήματος τσιμουδιά...

 Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας μέσα στον Απρίλη, με αιτήματα: Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ στο χρηματιστηριακό και στον τραπεζικό «τζόγο». Καταβολή του συνόλου των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Αμεση επιστροφή των κλεμμένων. Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.

 (Ηδη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τέλη Απρίλη - αρχές Μάη)

 Η πρόταση της «Μαχόμενης» μειοψήφισε.

 ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

 Τόσο οι «Δημοσιογράφοι» και οι «Επαγγελματίες» όσο και η «Συσπείρωση», αυτό που επιδιώκουν είναι το πρόβλημα με τα αποθεματικά των Ταμείων να περιοριστεί στο θέμα της σωστής ή μη διαχείρισης. Αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται (το σκάνδαλο των σκανδάλων) και θέλει τα αποθεματικά να χρησιμοποιούνται από το μεγάλο κεφάλαιο ως «φτηνό χρήμα» και από τη διαδικασία της «επένδυσης» να κερδοσκοπούν και μια- δυό χούφτες μεγαλοτράπεζες και μεγαλοραντιέρηδες.

  • Την ίδια ώρα που οι παρατάξεις αυτές διατύπωναν τις παραπάνω θέσεις τους στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου δήλωνε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την έκδοση ομολόγων... σε τελική ανάλυση όλες οι επενδύσεις περιέχουν κινδύνους... αν οι διοικήσεις των Ταμείων, διαπιστώσουν ότι παραπλανήθηκαν ή ζημιώθηκαν από τους χρηματιστές - συμβούλους τους, να στραφούν εναντίον τους δικαστικά και να ζητήσουν αποζημιώσεις».

Την επόμενη ημέρα - με την τροπολογία που κατέθεσε - η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που ήταν γνωστό από ημέρες: Οτι αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων των ταμείων και με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, αυτόματα λήγει η θητεία όλων των διοικήσεων των ταμείων. Αυτό ήταν γνωστό από ημέρες ότι θα γίνει.

«Νίκη»της «Συσπείρωσης» που «έπεισε» και τον Σόμπολο, να φύγει ο Καπράνος... Για να έρθει στη θέση του ο... Καπρανόπουλος. Αλλά αυτός θα έχει ικανότητες στο τζογάρισμα και θα έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • «Ξένος οίκος που θα εκτιμήσει το ομόλογο και θα καταγράψει την πορεία του» από τη μία,

 «αν οι διοικήσεις των Ταμείων, διαπιστώσουν ότι παραπλανήθηκαν ή ζημιώθηκαν από τους χρηματιστές - συμβούλους τους, να στραφούν εναντίον τους δικαστικά και να ζητήσουν αποζημιώσεις» από την άλλη.

  • «Να παραιτηθεί ο Καπράνος» από τη μία

 «Αλλάζουμε τις διοικήσεις» από την άλλη

ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΚΑΘΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ..